Att sprida aska över havet

Om du går i tankar om att sprida aska över havet.

Då kan ni hitta all information ni behöver här på sidan för att kunna gå vidare. 

Ring oss idag

Strö aska över havet

Att sprida askan över havet kan vara en mycket minnesvärd upplevesle och ett känslosamt minne för många. Önskan om att den avlidnde ska strös över havet i naturen, istället för att gravsätta denne på traditionellt vis, på en kyrkogård. Orsakerna är flera, bland annat att den avlidne på förhand har önskat det. Vår begravningsbyrå hjälper er rätt.

Information

Här kan du läsa om de regler och lagar somm finns angående att sprida askan över havet. Ta även del av lite praktiska detaljer nedan som är att tänka på. 

 

Om du vill strö ut aska efter en avliden person någon annanstans än på en begravningsplats måste du ha tillstånd från länsstyrelsen i det län där du vill sprida askan. Länsstyrelsen kan bara ge tillstånd för att sprida aska när någon har avlidit. Det går alltså inte att söka tillståndet i förväg.

 

Vissa dokument skall medfölja ansökan:

  • Dödsfallsintyg med släktutredning. Detta beställer du hos Skatteverket.
  • En skalenlig karta eller sjökort där platsen för den tänkta askspridningen är markerad.

Dessutom kan Länsstyrelsen begära in följande:

  • Medgivande från markägare.
  • Fullmakt för eventuellt ombud.
  • Annat intyg om dödsfallet. Detta gäller för personer som inte har ett svenskt personnummer

 

Länsstyrelsen i Stockholms län hanterar ärenden för Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Västmanlands och Gotlands län.

 

Enheten för tillstånd

stockholm@lansstyrelsen.se

010-223 10 00

Eller på Länstyrelsens hemsida >>

Kontakta oss

Att ta farväl av någon nära och kär är en betungande situation att ställas inför och mycket praktiskt behöver ordnas med. Kontakta oss så hjälper vi dig på bästa sätt.

Kontakta oss

Navigering

Besöksadress

Radarvägen 7 , 183 61 TÄBY

Huvudkontor/Postadress

Stjärngatan 8, 733 40 SALA

Orgnr: 556606-7962

Swisnr. 123 480 46 62

Silverstadens Begravningsbyrå AB

Vi gör vårt yttersta för att utforma begravningen som du önskar. Att du känner dig trygg med arrangemanget och nöjd med resultatet. Vi är en personlig och familjeägd begravningsbyrå med lång erfarenhet inom begravning, juridik och gravstenar. 

* ANGÅENDE GDPR Den nya lagen trädde i kraft 25/5-18 och här följer därför info. Viktigt att veta är att Silverstadens Begravningstjänst aldrig delar eller säljer några kunduppgifter till tredje part. Vissa uppgifter sparas pga fakturering eller offerering, beroende på vilken typ av UPPDRAG som är aktuell. Meddela om du som kund önskar att dina uppgifter tas bort eller om du inte önskar något utskick från Silverstadens Begravningstjänst.